בית משפט השלום בראשון לציון שחרר את עורך הדין והאקטואר בעל חברת ליגנומיקס בתנאים מגבילים, בעקבות חקירת רשות המסים
עורך הדין מרדכי גרוס, תושב חדיד ובעלים של חברת ליגנומיקס המתמחה בשירותי משפט ואקטואריה, הובא אתמול (17/01) בפני בית משפט השלום בראשון לציון בחשד להשמטת הכנסות בסכום כולל של כ-4.4 מיליון ש"ח. השופט אבי וסטרמן החליט לשחרר את גרוס בתנאים מגבילים.
חקירה משותפת של יחידת יהלום ופקיד שומה רמלה
על פי בקשת המעצר, החקירה נפתחה בעקבות פעילות משותפת של היחידה הארצית לחקירות ומאבק בפשיעה ברשות המסים (יהלום) ופקיד שומה רמלה. במסגרת החקירה עלה החשד כי גרוס אינו מדווח על מלוא הכנסותיו ממתן שירותי משפט.
בעקבות החשדות, נפתחה חקירה מקיפה שכללה תפיסת מסמכים מביתו של גרוס, ממשרדו בתל אביב וממייצגו. הממצאים שנאספו הובילו לחשיפת מספר דפוסי פעולה שעוררו את חשד החוקרים.
תקבולים לא מדווחים וכספים בחשבון פרטי
ממצאי החקירה מצביעים על כך שבין השנים 2021-2023 לא דיווח גרוס על עשרות תקבולים מלקוחות חברת ליגנומיקס. סכום התקבולים הלא מדווחים מוערך בכ-1.2 מיליון ש"ח, ועל פי החשד, גרוס הפקיד את הכספים הללו בחשבון הבנק הפרטי שלו במקום בחשבון החברה.
בנוסף, החקירה חשפה כי בשנים 2018-2019 נצמחו לגרוס הכנסות משמעותיות בגין מימוש הקצאת מניות – 902,548 ש"ח בשנת 2018 ו-2,310,147 ש"ח בשנת 2019. הכנסות אלה לא דווחו בדוחות המס השנתיים שהגיש, דבר שהוביל לאי חיוב במס ייסף, למרות שנוכה מהם מס במקור.
פער בין הפקדות להכנסות מדווחות
אחד הממצאים המשמעותיים בחקירה היה גילוי הפקדות בחשבונות הבנק הפרטיים של גרוס בסכומים הגבוהים משמעותית מהכנסותיו המדווחות. פער זה חיזק את החשד כי מדובר בהעלמת הכנסות שיטתית.
החלטת בית המשפט
לאחר ששמע את טענות הצדדים, החליט השופט אבי וסטרמן לשחרר את גרוס בתנאים מגבילים. פרטי התנאים לא פורסמו, אך בדרך כלל מדובר בהפקדת ערבות כספית, הגבלות על יציאה מהארץ ולעיתים גם איסור יצירת קשר עם מעורבים אחרים בפרשה.
השלכות אפשריות למקצוע עריכת הדין
המקרה מעלה שאלות לגבי האתיקה המקצועית של עורכי דין, במיוחד בכל הנוגע לניהול כספים. כעורך דין, גרוס כפוף לכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין, המחייבים, בין היתר, ניהול תקין של כספי לקוחות והקפדה על דיווח מדויק לרשויות המס.
לשכת עורכי הדין טרם הגיבה לפרשה, אך במקרים דומים, עורכי דין שהורשעו בעבירות מס חמורות עמדו בפני הליכים משמעתיים שעלולים להוביל להשעיה או אף להוצאה מהלשכה.
המשך החקירה
המקרה של עו"ד גרוס עודנו בשלבי חקירה, וטרם הוגש נגדו כתב אישום. רשות המסים מוסמכת להמשיך בחקירתה ולהרחיב אותה ככל שיתגלו ממצאים נוספים.
מומחי מיסוי מדגישים כי במקרים של השמטת הכנסות בהיקפים משמעותיים, רשות המסים עשויה לדרוש לא רק את תשלום המס שהועלם, אלא גם קנסות כבדים ואף עונשי מאסר במקרים חמורים.
עורכי דין בתחום המס מזכירים כי בשנים האחרונות הוגברה האכיפה נגד בעלי מקצועות חופשיים החשודים בהעלמת מס, במסגרת מאבקה של רשות המסים בתופעת ההון השחור במשק הישראלי.