עורך הדין יצחק מלכו קיבל אישור רשמי לשכר טרחה כולל של כ-35 מיליון שקל עבור 18 שנים בהן שימש כמנהל המיוחד בתיק הפירוק של חברת "קרתא" לפיתוח מרכז ירושלים, כך דווח בוואינט. סכום זה, המשקף שכר שנתי ממוצע של 1.96 מיליון שקל, מציב את פירוק החברה הממשלתית-עירונית כאחד התיקים הרווחיים בהיסטוריה המשפטית הישראלית.
הישג כלכלי מרשים בפירוק מורכב
תיק הפירוק של חברת קרתא, שהחל בשנת 2007, נחשב לאחד התיקים המורכבים והמאתגרים שהתנהלו בישראל. עו"ד מלכו, בסיוע עורכי הדין מיכאל ראבילו ורועי שכטר ממשרדו, הצליח להשיא את שווי נכסי החברה באופן דרמטי – מכ-170 מיליון שקל בתחילת הדרך לכחצי מיליארד שקל.
השופט אלכסנדר רון מבית המשפט המחוזי בתל אביב, שאישר השבוע את הסדר הנושים וכן את יתרת שכר הטרחה למנהל המיוחד בסך 1.9 מיליון שקל, ציין בהחלטתו כי "הליך פירוק זה, שהיה עצום בממדיו, בייחודיותו ובמורכבויותיו… קשה להפריז בהישגי המהלך. התשואה לכול הנושים, אף מדברת בעד עצמה."
הישגו המשמעותי ביותר של מלכו היה הבטחת פירעון מלא לכל הנושים. במהלך 18 שנות הפירוק, חולקו ויחולקו לנושים דיבידנדים בסך של כ-456 מיליון שקל – סכום השווה כמעט ל-200% מהחובות שאושרו, תוצאה יוצאת דופן בהליכי פירוק.
בהסכמת כל הצדדים
שכר הטרחה המשמעותי אושר בהסכמת כל הגורמים המעורבים בתיק, כולל הנושים העיקריים של החברה: מדינת ישראל, עיריית ירושלים וחברת אלרוב, וכן על ידי כונס הנכסים הרשמי ובית המשפט.
"השכר שיקף את היקף העבודה והצוות המקצועי שנדרש," נמסר ממשרדו של עו"ד מלכו, תוך הדגשה כי "שכר הטרחה שאושר מהווה רק כמחצית מהשכר המגיע לפי התקנות הרלבנטיות."
עבודה מקיפה ורחבת היקף
במסגרת תפקידו כמנהל מיוחד, פעל מלכו בכמה מישורים מרכזיים:
- בירור היקף ופרטי חובותיה של החברה ומצבת נכסיה
- ניהול שוטף של נכסי החברה
- הובלת מכירת שלושת הנכסים העיקריים של החברה תמורת כ-337 מיליון שקל
- ניהול משא ומתן מורכב בין הנושים העיקריים בנוגע למחלוקות שונות
- הכרעה בתביעות חוב שהוגשו נגד החברה בסכום כולל של למעלה מ-600 מיליון שקל
- גיבוש עקרונות להסדר נושים בשיתוף עם כונסת הנכסים הרשמית דאז, סיגל יעקובי (כיום שופטת בבית המשפט המחוזי בתל אביב)
השוואה לתיקי פירוק אחרים
למרות הסכום המרשים, שכר הטרחה של מלכו אינו חריג בהתחשב במורכבות התיק ומשך הטיפול בו, כפי שעולה מהשוואה לתיקי פירוק משמעותיים אחרים במשק:
- קואופ ישראל: לשני נאמנים אושר באוקטובר 2024 שכר טרחה של כ-16 מיליון שקל עבור 6 שנות עבודה
- קלאבמרקט: לשני נאמנים אושר שכר טרחה של 24 מיליון שקל
- רשת מגה: לשלושה נאמנים אושר שכר טרחה של כ-26 מיליון שקל
כשמביאים בחשבון את משך הטיפול הארוך בתיק קרתא (18 שנים) לעומת תיקים אחרים (5-6 שנים בממוצע), ואת העובדה שמלכו ניהל את התיק לבדו, הפער בשכר הטרחה נראה מידתי יותר.
רקע: פירוק חברה ממשלתית-עירונית ותיקה
קרתא, חברה ממשלתית-עירונית שהוקמה בתחילת שנות ה-70 למטרות חידוש מרכז ירושלים, נקלעה לחובות כבדים שהובילו לפתיחת הליך פירוק בשנת 2006. ברקע החלטת הפירוק עמדו חובות של עשרות מיליוני שקלים לחברת אלרוב ולעיריית ירושלים.
לאורך שנות הפירוק, הצטבר בקופת החברה סכום של כ-480 מיליון שקל – הרבה מעבר להערכות המוקדמות. עו"ד מלכו הוביל את המהלך תחת פיקוח בית המשפט והכונס הרשמי, והביא לתוצאה יוצאת דופן שבה נושי החברה קיבלו את מלוא חובם ואף יותר.
תגובות בקהילה המשפטית
עורכי דין המתמחים בדיני חדלות פירעון, עמם שוחחנו, ציינו כי מדובר בהישג יוצא דופן והדגישו כי שכר הטרחה ראוי בהתחשב בתוצאות המרשימות.
"הצלחה כזו בתיק פירוק היא נדירה ביותר," אמר לLawBuzz עו"ד ותיק המתמחה בהליכי חדלות פירעון, שביקש שלא להזדהות. "ברוב המקרים הנושים נאלצים להסתפק באחוז קטן מחובם. כאן לא רק ששולמו כל החובות, אלא נוצר ערך משמעותי נוסף."
מקור משפטי בכיר אחר ציין כי "פירוק שנמשך 18 שנה הוא דבר חריג בנוף המשפטי. הערך המוסף שיצר מלכו בניהול מושכל של הנכסים והרחבת הקופה באופן דרמטי ראוי להערכה וגם לתגמול הולם."