הסכם ממון – מדריך מקיף + הסכם ממון לדוגמה – נוסח הסכם ממון להורדה או לצפייה

הסכם משפטי אילוסטרציה
הסכם משפטי אילוסטרציה

הבנה מעמיקה של אפשרויות, זכויות וחובות

הסכם ממון הינו מסמך משפטי בעל חשיבות מכרעת בחיי זוגות רבים בישראל. תכליתו המרכזית היא הסדרת היחסים הכלכליים והרכושיים בין בני זוג, הן במהלך חייהם המשותפים והן במקרה של פרידה. המסמך שלהלן נועד להציג בפניכם מידע מקיף ומעמיק בנושא הסכמי ממון, חשיבותם, מרכיביהם, אפשרויות העיצוב השונות שלהם והשיקולים העומדים בבסיסם.

חשוב להדגיש כי מסמך זה מהווה מקור מידע בלבד ואינו תחליף לייעוץ משפטי מקצועי ומותאם אישית. הסכמי ממון הם מסמכים משפטיים מורכבים, אשר להם השלכות משמעותיות על עתידם הכלכלי של בני הזוג, ועל כן נדרשת מעורבות של אנשי מקצוע בתחום המשפט בעיצובם ובניסוחם.

חלק א': מהותו של הסכם ממון והמסגרת החוקית

1. הגדרה ותכלית של הסכם ממון

הסכם ממון הינו הסכם משפטי המוסדר בחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 (להלן: "החוק"), אשר מטרתו להסדיר את היחסים הרכושיים בין בני זוג הנישאים זה לזה או החיים בשיתוף חיים זוגי. באמצעות הסכם הממון, אותו עורך לרוב עורך דין דיני משפחה, בני הזוג יכולים לקבוע הסדרים שונים מאלה הקבועים בחוק, בכל הנוגע לחלוקת הרכוש ביניהם, לזכויותיהם הכלכליות ולהתחייבויותיהם הכספיות.

הסכם ממון מאפשר לבני הזוג להתאים את ההסדרים הרכושיים לנסיבות הספציפיות של חייהם, לרכושם, לצרכיהם ולרצונותיהם האישיים. זאת, בשונה מההסדר הקבוע בחוק, אשר מחיל על כלל בני הזוג בישראל הסדר אחיד של איזון משאבים, אלא אם הסכימו אחרת.

2. המסגרת החוקית – חוק יחסי ממון בין בני זוג

החוק, אשר נחקק בשנת 1973, קובע את ההסדר המשפטי החל על יחסיהם הרכושיים של בני זוג בהעדר הסכם ממון. על פי הסדר זה, המכונה "הסדר איזון המשאבים", כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית משווי כלל נכסי בני הזוג (למעט חריגים מסוימים הקבועים בחוק), וזאת במועד פקיעת הנישואין עקב גירושין או פטירת אחד מבני הזוג.

הסדר זה מבוסס על התפיסה כי הנישואין מהווים מעין "שותפות" כלכלית, אשר במסגרתה בני הזוג תורמים בדרכים שונות ומגוונות לרווחת המשפחה ולהשאת רכושה, ועל כן יש להעניק לכל אחד מהם חלק שווה בנכסים שנצברו במהלך הנישואין.

עם זאת, החוק מכיר בזכותם של בני הזוג להתנות על הסדר איזון המשאבים ולקבוע הסדרים שונים, וזאת באמצעות עריכת הסכם ממון. לשם כך, החוק קובע מספר דרישות פורמליות להכרה בתוקפו של הסכם ממון, ובהן הצורך באישור ההסכם על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי, או אישורו על ידי נוטריון (במקרה של הסכם ממון שנערך לאחר הנישואין).

3. מעמדו המשפטי של הסכם ממון

הסכם ממון אשר אושר כדין על ידי הערכאה המוסמכת, מהווה מסמך משפטי מחייב אשר קובע את מערכת היחסים הרכושית בין בני הזוג. משמעות הדבר היא כי הסדרי הרכוש הקבועים בהסכם גוברים על ההסדרים הקבועים בחוק, וכי בתי המשפט יאכפו הסדרים אלה במקרה של מחלוקת בין בני הזוג.

עם זאת, יש לציין כי לבתי המשפט סמכות מוגבלת לסטות מהוראות הסכם ממון במקרים חריגים, כגון כאשר ההסכם נגוע בפגם בכריתה (כגון כפייה, הטעיה, עושק וכיוצא באלה), או כאשר קיימים שיקולים ציבוריים כבדי משקל המחייבים התערבות שיפוטית.

עורך דין נדל&Quot;ן מקרקעין | אילוסטרציה
לבתי המשפט סמכות מוגבלת לסטות מהוראות הסכם ממון | אילוסטרציה

חלק ב': היבטים מהותיים בהסכם ממון

1. סוגי הסדרים רכושיים אפשריים

הסכם ממון יכול לכלול מגוון רחב של הסדרים רכושיים, בהתאם לרצון הצדדים ולנסיבותיהם. להלן מספר אפשרויות מרכזיות:

א. הפרדה רכושית מלאה

במסגרת הסדר זה, קובעים בני הזוג כי רכושו של כל אחד מהם יישאר בבעלותו הבלעדית, וכי לא ייווצר שיתוף כלשהו ברכוש עקב הנישואין. הסדר זה מתאים במיוחד לבני זוג אשר מגיעים לנישואין עם רכוש משמעותי, או לבני זוג המעוניינים לשמור על עצמאות כלכלית מלאה.

ב. שיתוף רכושי מלא

הסדר זה קובע כי כל רכושם של בני הזוג, הן זה שהיה ברשותם טרם הנישואין והן זה שנצבר במהלכם, יהיה משותף לשניהם בחלקים שווים. הסדר זה משקף תפיסה של שותפות מלאה בין בני הזוג, ללא הבחנה בין נכסים "פרטיים" לבין נכסים "משותפים".

ג. הסדרי ביניים

ניתן לקבוע הסדרים מורכבים יותר, אשר משלבים בין עקרונות של הפרדה רכושית לבין עקרונות של שיתוף רכושי. למשל, ניתן לקבוע כי רכוש שהיה בבעלות בני הזוג טרם הנישואין יישאר בבעלותם הבלעדית, בעוד שרכוש שנצבר במהלך הנישואין יהיה משותף. באופן דומה, ניתן לקבוע הסדרים שונים לסוגים שונים של נכסים (למשל, הסדר אחד לנכסי מקרקעין והסדר אחר לחסכונות פיננסיים).

2. סוגיות ספציפיות להסדרה בהסכם ממון

א. נכסים קיימים טרם הנישואין

הסכם ממון יכול להסדיר את מעמדם של נכסים אשר היו בבעלות בני הזוג טרם הנישואין. ההסדר יכול לקבוע, למשל, כי נכסים אלה יישארו בבעלותו הבלעדית של בן הזוג אשר היה בעליהם טרם הנישואין, או לחלופין, כי הם יהפכו לרכוש משותף במועד הנישואין או במועד מאוחר יותר.

ב. נכסים עתידיים

הסכם ממון יכול להסדיר גם את מעמדם של נכסים אשר יירכשו על ידי בני הזוג בעתיד, לאחר הנישואין. ניתן לקבוע, למשל, כי נכסים אלה יהיו משותפים לבני הזוג, או לחלופין, כי הם יהיו בבעלותו הבלעדית של בן הזוג אשר רכש אותם בפועל.

ג. ירושות ומתנות

נושא בעל חשיבות מיוחדת הוא מעמדן של ירושות ומתנות אשר מקבל אחד מבני הזוג במהלך הנישואין. על פי החוק, נכסים אלה אינם נכללים בהסדר איזון המשאבים, כלומר, הם נותרים בבעלותו הבלעדית של בן הזוג אשר קיבל אותם. ואולם, הסכם ממון יכול לקבוע הסדר שונה, למשל, כי ירושות ומתנות יהיו משותפות לבני הזוג.

ד. חובות וכיסוי הפסדים

נושא נוסף אשר ראוי להסדרה בהסכם ממון הוא האחריות לחובות והפסדים שנצברו על ידי בני הזוג, הן טרם הנישואין והן במהלכם. ניתן לקבוע, למשל, כי כל בן זוג יהיה אחראי באופן בלעדי לחובותיו שלו, או לחלופין, כי שני בני הזוג יישאו באחריות משותפת לכלל החובות.

ה. הסדרים כלכליים שוטפים

הסכם ממון יכול להסדיר גם היבטים כלכליים שוטפים בחיי הנישואין, כגון אופן ניהול ההוצאות המשותפות, חלוקת הוצאות המחיה, שיעור ההשתתפות של כל אחד מבני הזוג בהוצאות אלה, והסדרים לחיסכון משותף או נפרד.

3. הוראות מיוחדות לסיטואציות ספציפיות

א. הסדרים במקרה של פירוד

הסכם ממון יכול לכלול הוראות מיוחדות למקרה של פירוד בין בני הזוג, אשר קובעות את אופן חלוקת הרכוש ביניהם במקרה כזה. הוראות אלה יכולות להתייחס, בין היתר, לחלוקת דירת המגורים, חלוקת חסכונות וקופות גמל, וחלוקת נכסים אחרים.

ב. הסדרים במקרה של פטירת אחד מבני הזוג

הסכם ממון יכול לכלול גם הוראות המסדירות את מעמדו הרכושי של בן הזוג הנותר במקרה של פטירת בן הזוג האחר. הוראות אלה יכולות לקבוע, למשל, כי בן הזוג הנותר יקבל את מלוא הרכוש המשותף, או לחלופין, כי הרכוש יחולק בין בן הזוג הנותר לבין יורשיו של בן הזוג שנפטר בהתאם להסדרים מסוימים.

ג. הסדרים במקרה של פשיטת רגל או חדלות פירעון

ניתן לכלול בהסכם ממון גם הוראות המסדירות את מעמדו הרכושי של בן הזוג אשר אינו בפשיטת רגל, במקרה שבן הזוג האחר נקלע למצב של פשיטת רגל או חדלות פירעון. הוראות אלה נועדו להגן על בן הזוג אשר אינו בפשיטת רגל מפני תביעות של נושיו של בן הזוג האחר.

חלק ג': היבטים פרוצדורליים בעריכת הסכם ממון

1. מועד עריכת הסכם ממון

הסכם ממון יכול להיערך בכל שלב – לפני הנישואין, במהלכם, ואפילו לקראת פרידה או גירושין. עם זאת, ישנה חשיבות רבה למועד עריכת ההסכם, שכן הוא משפיע על דרישות האישור הפורמליות ועל השיקולים המהותיים בעיצוב תוכנו.

בדרך כלל, נהוג לערוך הסכם ממון לפני הנישואין, כאשר היחסים בין בני הזוג טובים ויציבים, וקיימת נכונות הדדית להגיע להסכמות הוגנות. במצב זה, קל יותר לדון בסוגיות רכושיות באופן ענייני ורציונלי, ללא המטענים הרגשיים המאפיינים תקופות משבר.

2. אישור הסכם ממון

כאמור, החוק מחייב אישור הסכם ממון על ידי ערכאה מוסמכת כתנאי לתוקפו המשפטי. הליך האישור תלוי במועד עריכת ההסכם:

א. הסכם ממון לפני הנישואין

הסכם ממון שנערך לפני הנישואין טעון אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי המוסמך. הערכאה המאשרת תוודא כי בני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית ומתוך הבנה של משמעותו והשלכותיו.

ב. הסכם ממון במהלך הנישואין

הסכם ממון שנערך במהלך הנישואין יכול להיות מאושר על ידי בית המשפט לענייני משפחה, בית הדין הדתי המוסמך, או נוטריון. במקרה של אישור על ידי נוטריון, על הנוטריון לוודא כי בני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית, וכי הם מבינים את משמעותו והשלכותיו.

3. שיקולים בבחירת עורך הדין

עריכת הסכם ממון היא משימה מורכבת הדורשת מומחיות וניסיון בתחום דיני המשפחה בכלל ודיני יחסי ממון בפרט. על כן, חשוב לבחור עורך דין בעל ידע וניסיון בתחום זה, אשר יוכל להעניק ייעוץ מקצועי ומותאם לנסיבות הספציפיות של בני הזוג.

מומלץ כי כל אחד מבני הזוג ייוועץ בעורך דין נפרד אשר ייצג את האינטרסים הייחודיים שלו, וזאת על מנת למנוע ניגוד עניינים ולהבטיח כי ההסכם יהיה הוגן ומאוזן. שיתוף פעולה בין עורכי הדין של שני הצדדים יכול להוביל לניסוח הסכם ממון אשר משקף נאמנה את רצון בני הזוג ומגן על זכויותיהם.

חלק ד': שיקולים ייחודיים בעיצוב הסכם ממון

1. שיקולים רכושיים

א. פערים רכושיים בין בני הזוג

במקרים רבים, קיימים פערים משמעותיים ברכוש ובהכנסות בין בני הזוג המתעתדים להינשא. פערים אלה יכולים לנבוע ממגוון גורמים, כגון הבדלי גיל, הבדלים בעושר המשפחתי, הבדלים בהשכלה ובקריירה, ועוד. במקרים כאלה, הסכם ממון יכול לשמש ככלי להבטחת האינטרסים הלגיטימיים של כל אחד מבני הזוג, תוך איזון ראוי בין הרצון להגן על רכוש קיים לבין הרצון ליצור שותפות כלכלית במסגרת הנישואין.

ב. עסקים משפחתיים

במקרים בהם אחד מבני הזוג שותף בעסק משפחתי, קיימת חשיבות מיוחדת להסדרת מעמדו של העסק במסגרת הסכם ממון. זאת, על מנת להבטיח הן את המשך פעילותו התקינה של העסק והן את ההגנה על זכויותיו הכלכליות של בן הזוג אשר אינו שותף בעסק.

ג. נכסים בעלי ערך רגשי מיוחד

ישנם נכסים אשר מעבר לערכם הכלכלי, יש להם ערך רגשי מיוחד עבור אחד מבני הזוג, כגון מזכרות משפחתיות, חפצי אמנות, ועוד. הסכם ממון יכול להסדיר את מעמדם של נכסים אלה, ולהבטיח כי הם יישארו בבעלותו של בן הזוג אשר יש לו זיקה רגשית אליהם.

2. שיקולים משפחתיים

א. נישואין שניים ומשפחות מורכבות

במקרים של נישואין שניים, בהם לאחד מבני הזוג או לשניהם ילדים מנישואין קודמים, קיימים שיקולים מיוחדים בעריכת הסכם ממון. במקרים אלה, יש צורך לאזן בין האינטרסים של בני הזוג עצמם, לבין האינטרסים של ילדיהם מנישואין קודמים. הסכם ממון יכול לשמש ככלי להבטחת זכויותיהם של כל הצדדים המעורבים, לרבות זכויותיהם הירושתיות של הילדים.

ב. מחויבויות כלכליות לילדים

במקרים בהם קיימות מחויבויות כלכליות כלפי ילדים, כגון תשלום מזונות, חשוב להסדיר נושא זה במסגרת הסכם ממון. ההסכם יכול לקבוע, למשל, כי מחויבויות אלה יחולו באופן בלעדי על בן הזוג אשר הוא ההורה הביולוגי, או לחלופין, כי בני הזוג יישאו בהן במשותף.

ג. תכנון משפחתי עתידי

הסכם ממון יכול להתייחס גם לתכנון המשפחתי העתידי של בני הזוג, ולהסדיר היבטים כלכליים הקשורים בהולדת ילדים משותפים. למשל, ניתן לקבוע הסדרים לגבי זכותו של הורה אשר מוותר על קריירה לצורך גידול הילדים לקבל תמיכה כלכלית מבן הזוג האחר, הן במהלך הנישואין והן במקרה של פירוד.

3. שיקולים תרבותיים ודתיים

א. השפעות דתיות

בישראל, בה קיימת השפעה משמעותית של הדין הדתי על דיני המשפחה, יש להתחשב גם בהיבטים דתיים בעת עריכת הסכם ממון. למשל, בקרב זוגות יהודיים, ניתן לשלב בהסכם הממון גם הסכם לכריתת גט במקרה של פירוד, וזאת על מנת למנוע מצב של "עגינות".

ב. מנהגים תרבותיים

בחברות מסוימות, קיימים מנהגים תרבותיים ייחודיים בכל הנוגע ליחסים הרכושיים בין בני זוג, כגון נדוניה, מוהר, ועוד. הסכם ממון יכול להתחשב במנהגים אלה ולשלבם בהסדרים הרכושיים בין בני הזוג.

חלק ה': דגשים חשובים והמלצות מעשיות

1. חשיבות הגילוי המלא

אחד העקרונות החשובים ביותר בעריכת הסכם ממון הוא עקרון הגילוי המלא. על כל אחד מבני הזוג לחשוף בפני בן זוגו את מלוא המידע לגבי רכושו, הכנסותיו, חובותיו ומחויבויותיו הכלכליות. הסכם ממון אשר נערך ללא גילוי מלא עלול להיות נגוע בפגם של הטעיה, ועל כן עלול להיות חשוף לביטול בעתיד.

2. הוגנות ואיזון

על הסכם ממון להיות הוגן ומאוזן, כך שישקף את האינטרסים הלגיטימיים של שני בני הזוג. הסכם אשר מקפח באופן משמעותי את אחד מבני הזוג עלול להיות חשוף לביטול בעתיד, אם יוכח כי נכרת בתנאים של עושק או כפייה. על כן, חשוב לשאוף לאיזון ראוי בין האינטרסים של בני הזוג, גם אם קיימים פערים רכושיים ביניהם.

3. צורך בגמישות והתאמה לאורך זמן

הסכם ממון נערך לעיתים שנים רבות לפני שהוא נדרש למימוש, ובמהלך שנים אלה עשויים לחול שינויים משמעותיים בחייהם של בני הזוג, בנסיבותיהם הכלכליות, ובמערכת היחסים ביניהם. על כן, חשוב לשלב בהסכם הממון מנגנונים של גמישות והתאמה, אשר יאפשרו לבני הזוג לעדכן את ההסכם בהתאם לשינויים אלה.

4. חשיבות הייעוץ המקצועי

לאור מורכבותם של הסכמי ממון והשלכותיהם המשמעותיות על עתידם הכלכלי של בני הזוג, חשוב כי כל אחד מבני הזוג ייוועץ בעורך דין המתמחה בתחום. עורך הדין יוכל להעניק ייעוץ מקצועי בכל הנוגע להיבטים המשפטיים של ההסכם, ולהבטיח כי זכויותיו והאינטרסים הלגיטימיים של הלקוח מוגנים כראוי.

מעבר לייעוץ משפטי, יכול להיות יתרון גם בהתייעצות עם אנשי מקצוע נוספים, כגון רואי חשבון, יועצים פיננסיים, ובמקרים מסוימים אף מטפלים זוגיים, אשר יכולים לסייע בהיבטים השונים של ההסכם.

חלק ו': דוגמה להסכם ממון בסיסי – הבהרות והערות

להלן דוגמה בסיסית להסכם ממון, המכילה את המרכיבים העיקריים של הסכם כזה. חשוב להדגיש כי מדובר בדוגמה כללית בלבד, אשר נועדה להמחשה, ואינה מהווה תחליף להסכם ממון מקצועי ומותאם אישית.

המבנה הבסיסי של הסכם ממון כולל בדרך כלל את החלקים הבאים:

  1. פרטי הצדדים – שמות מלאים, תעודות זהות, כתובות מגורים.
  2. מבוא והצהרות – רקע על הצדדים, כוונתם להינשא, הצהרות לגבי רכושם הקיים והמטרות של ההסכם.
  3. הגדרות – הגדרות מפורטות של מושגים מרכזיים בהסכם, כגון "זכויות", "חובות", "רכוש נפרד", "רכוש משותף" וכדומה.
  4. הסדרת הרכוש הקיים – קביעת מעמדו של הרכוש אשר היה בבעלות בני הזוג טרם הנישואין.
  5. הסדרת רכוש עתידי – קביעת אופן חלוקת רכוש שיירכש במהלך הנישואין.
  6. הסדרים כלכליים שוטפים – הסדרת אופן ניהול ההוצאות השוטפות במהלך חיי הנישואין.
  7. הסדרים במקרה של פירוד – קביעת אופן חלוקת הרכוש במקרה של גירושין.
  8. תוקף משפטי – סעיפים הנוגעים לתוקפו המשפטי של ההסכם ולאופן אישורו.
  9. הוראות כלליות – הוראות בנושאים כגון ברירת הדין, סמכות שיפוט, שינוי ההסכם, ועוד.
  10. חתימות הצדדים – חתימות בני הזוג, עורכי הדין, ובמקרים מסוימים גם עדים.

מעבר למבנה זה, הסכם ממון מקצועי ומותאם אישית יכלול התייחסות מפורטת לנסיבות הספציפיות של בני הזוג, לרכושם הייחודי, ולמטרותיהם האישיות.

חלק ז': שאלות נפוצות בנושא הסכמי ממון

1. האם הסכם ממון הוא סימן לחוסר אמון בין בני הזוג?

התשובה היא חד-משמעית – לא. הסכם ממון הוא כלי משפטי אשר נועד להסדיר באופן מושכל וברור את היחסים הרכושיים בין בני זוג, ואין בו כדי להעיד על חוסר אמון או על ציפייה לכישלון הנישואין. ההפך הוא הנכון – הדיון הפתוח והכן בסוגיות כלכליות לפני הנישואין יכול דווקא לחזק את האמון בין בני הזוג ולמנוע אי-הבנות ומחלוקות בעתיד.

בשנים האחרונות, הסכמי ממון הפכו לנפוצים יותר בישראל, בדומה למגמה העולמית, וכיום הם נתפסים כחלק טבעי ומושכל מתהליך ההכנה לנישואין, במיוחד בקרב זוגות המגיעים לנישואין עם רכוש או מחויבויות כלכליות משמעותיות.

2. האם הסכם ממון "סגור" או שניתן לשנותו בעתיד?

הסכם ממון אינו "סגור" באופן הרמטי, וניתן לשנותו או לעדכנו במהלך הנישואין, בהסכמת שני בני הזוג. עם זאת, שינוי ההסכם כפוף לאותן דרישות פורמליות החלות על אישור הסכם ממון מלכתחילה, כלומר, השינוי טעון אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הדתי או נוטריון (במקרה של הסכם שנערך לאחר הנישואין).

במקרים מסוימים, ניתן לשלב בהסכם הממון מנגנונים אשר מאפשרים את התאמתו באופן אוטומטי לשינויים בנסיבות החיים, כגון הולדת ילדים, שינויים בקריירה, הפסקת עבודה וכיוצא באלה.

3. האם הסכם ממון יכול להיות בטל במקרים מסוימים?

כן, הסכם ממון עלול להיות חשוף לביטול במקרים מסוימים, כגון:

  • כאשר ההסכם נכרת בתנאים של כפייה, עושק, הטעייה או תרמית.
  • כאשר אחד מבני הזוג לא גילה גילוי מלא של רכושו והתחייבויותיו.
  • כאשר ההסכם מקפח באופן קיצוני את אחד מבני הזוג, באופן הנוגד את תקנת הציבור.
  • כאשר ההסכם לא אושר כנדרש על ידי הערכאה המוסמכת.

יצוין כי לבתי המשפט סמכות להתערב בהוראות הסכם ממון גם במקרים אחרים, בהתאם לנסיבות הספציפיות ולשיקולים של צדק והגינות.

4. האם יש חסרונות לעריכת הסכם ממון?

עריכת הסכם ממון כרוכה בעלויות מסוימות, הן כספיות (שכר טרחת עורכי דין, אגרות משפטיות) והן רגשיות (הצורך לדון בסוגיות כלכליות באופן פתוח וכן). עם זאת, עלויות אלה הן זניחות בהשוואה ליתרונות של הסכם ממון, ובמיוחד בהשוואה לעלויות הכספיות והרגשיות הכרוכות במחלוקות רכושיות במקרה של פירוד ללא הסכם ממון.

לסיכום, הסכם ממון המנוסח כהלכה ומותאם לצרכיהם הספציפיים של בני הזוג הוא כלי משפטי יעיל וחשוב, אשר יכול להבטיח יציבות כלכלית ושקט נפשי לבני הזוג לאורך חיי הנישואין, ולמנוע מחלוקות כואבות במקרה של פירוד.

חלק ח': הסכם ממון לדוגמה – הנחיות מפורטות

להלן הוראות מנחות לעריכת הסכם ממון, בדגש על הנושאים שחובה להתייחס אליהם והניסוחים המשפטיים הנדרשים:

1. פתיח ופרטי זיהוי

פתיחת ההסכם בשם מלא של בני הזוג, מספרי תעודות זהות, כתובות מגורים, תאריך ומקום עריכת ההסכם. חשוב לציין במפורש את מעמדם האישי של בני הזוג (רווקים, גרושים, אלמנים).

דוגמה לניסוח: "הסכם יחסי ממון זה נערך ונחתם ב[מקום], ביום [תאריך], בין [שם מלא] ת.ז. [מספר], מרח' [כתובת] (להלן: "בן הזוג הראשון"), לבין [שם מלא] ת.ז. [מספר], מרח' [כתובת] (להלן: "בן הזוג השני")."

2. המבוא והצהרות

סעיף המפרט את הרקע לעריכת ההסכם, כוונת הצדדים להינשא, הצהרה על רכושם הקיים והמטרות של ההסכם.

דוגמה לניסוח: "הואיל ובני הזוג הינם [מצב אישי] המתעתדים להינשא זה לזה ביום [תאריך]; והואיל ולבני הזוג רכוש ו/או זכויות ו/או חובות אשר נצברו טרם הקשר ביניהם; והואיל וברצון בני הזוג להסדיר את יחסיהם הרכושיים באופן ברור ומוסכם, הן בתקופת נישואיהם והן במקרה של פקיעת הנישואין מכל סיבה שהיא;"

3. הגדרות מפורטות

סעיף המגדיר באופן מדויק את המושגים המרכזיים בהסכם, כגון "זכויות", "חובות", "נכסים", "רכוש נפרד", "רכוש משותף" וכדומה.

דוגמה לניסוח: "'רכוש נפרד' – כל נכס, זכות, כספים או חובות אשר היו בבעלות ו/או ברשות מי מבני הזוג טרם הנישואין, לרבות פירותיהם, תחליפיהם והשבחתם, וכן כל נכס, זכות, כספים או חובות אשר יתקבלו על ידי מי מבני הזוג במהלך הנישואין בדרך של ירושה או מתנה."

4. סעיפי הרכוש הנפרד

פירוט מדויק של הנכסים והזכויות אשר יישארו בבעלותו הבלעדית של כל אחד מבני הזוג, לרבות נכסים קיימים, זכויות עתידיות, ירושות ומתנות.

דוגמה לניסוח: "בן הזוג הראשון הינו הבעלים הבלעדי של הדירה ברחוב [כתובת], הידועה כגוש [מספר], חלקה [מספר]. בני הזוג מסכימים כי דירה זו תישאר רכושו הנפרד של בן הזוג הראשון, לרבות כל פירותיה, השבחתה או תחליפיה, וכי לבן הזוג השני לא תהא כל זכות, טענה או תביעה ביחס אליה."

5. סעיפי הרכוש המשותף

הגדרת הנכסים והזכויות אשר ייחשבו כרכוש משותף של בני הזוג, ואופן חלוקתם במקרה של פירוד.

דוגמה לניסוח: "כל הנכסים והזכויות אשר יירכשו על ידי בני הזוג במהלך הנישואין מכספים משותפים, יהיו בבעלותם המשותפת בחלקים שווים, למעט נכסים וזכויות אשר הוגדרו כרכוש נפרד בהסכם זה."

6. הסדרים כלכליים שוטפים

פירוט אופן ניהול הכספים במהלך הנישואין, לרבות הוצאות משק הבית, חשבונות בנק, השתתפות בהוצאות, חסכונות והשקעות.

דוגמה לניסוח: "בני הזוג יפתחו חשבון בנק משותף אשר ישמש למימון הוצאות משק הבית המשותף. בני הזוג יפקידו בחשבון זה סכומים בהתאם ליחס הכנסותיהם החודשיות הנקיות."

7. הסדרים במקרה של פירוד

פירוט אופן חלוקת הרכוש במקרה של פירוד, לרבות התייחסות לדירת המגורים, כלי רכב, חשבונות בנק, חסכונות והשקעות.

דוגמה לניסוח: "במקרה של פקיעת הנישואין מכל סיבה שהיא, הרכוש המשותף יחולק בין בני הזוג בחלקים שווים, בעין או בערך, ואילו הרכוש הנפרד של כל אחד מבני הזוג יישאר בבעלותו הבלעדית."

8. אישור והצהרות חתימה

הצהרות בני הזוג כי ההסכם נחתם מרצונם החופשי, לאחר שהבינו את משמעותו והשלכותיו, וכי קיבלו ייעוץ משפטי נפרד.

דוגמה לניסוח: "בני הזוג מצהירים כי קראו הסכם זה בעיון, הבינו את תוכנו ומשמעותו, וכי הם חותמים עליו מרצונם החופשי, ללא כל לחץ, כפייה או השפעה בלתי הוגנת. בני הזוג מצהירים כי קיבלו ייעוץ משפטי נפרד בכל הנוגע להסכם זה."

חלק ט': המלצות למימוש הסכם ממון

1. מתי כדאי לערוך הסכם ממון?

רצוי לערוך הסכם ממון מספר חודשים לפני מועד הנישואין המתוכנן, וזאת מכמה סיבות:

  • ראשית, עריכת ההסכם מבעוד מועד מאפשרת לבני הזוג לדון בסוגיות הרכושיות באופן רגוע ושקול, ללא לחץ הזמן והסטרס הכרוכים בהכנות לחתונה.
  • שנית, אישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה עשוי לארוך מספר שבועות, ולעיתים אף חודשים, ועל כן יש להקדיש לכך זמן מספק.
  • שלישית, עריכת ההסכם מבעוד מועד מאפשרת לבני הזוג לבצע את התהליך באופן יסודי ומעמיק, תוך התייעצות עם אנשי מקצוע רלוונטיים ובחינת ההשלכות השונות של ההסכם.

2. היבטי מס וביטוח לאומי

בעת עריכת הסכם ממון, יש לקחת בחשבון גם היבטי מס וביטוח לאומי אשר עשויים להיות מושפעים מההסדרים הרכושיים הקבועים בהסכם. למשל, הסדרים מסוימים עשויים להשפיע על חבות במס שבח או מס רכישה בעת העברת נכסי מקרקעין בין בני הזוג, או על זכאות לקצבאות מסוימות מהביטוח הלאומי.

על כן, מומלץ להתייעץ גם עם יועץ מס או רואה חשבון בעת עריכת הסכם ממון, במיוחד כאשר מדובר בהסדרים מורכבים או כאשר לבני הזוג רכוש משמעותי.

3. עדכון הסכם ממון לאורך חיי הנישואין

כפי שצוין לעיל, הסכם ממון אינו מסמך סטטי, ויש לבחון את התאמתו מעת לעת, בהתאם לשינויים במצבם האישי, המשפחתי והכלכלי של בני הזוג. שינויים אשר עשויים להצדיק עדכון של הסכם ממון כוללים, בין היתר:

  • הולדת ילדים משותפים.
  • שינויים משמעותיים בקריירה של אחד מבני הזוג (כגון הפסקת עבודה לצורך גידול ילדים, או לחלופין קידום משמעותי והגדלת הכנסות).
  • רכישת נכסים משמעותיים, כגון דירת מגורים.
  • קבלת ירושה או מתנה משמעותית על ידי אחד מבני הזוג.
  • שינויים במצב הבריאותי של אחד מבני הזוג.

4. טיפים מעשיים לניהול משא ומתן לקראת חתימת הסכם ממון

עריכת הסכם ממון מחייבת משא ומתן בין בני הזוג על תנאיו. להלן מספר טיפים מעשיים לניהול משא ומתן אפקטיבי:

  • גישה פתוחה וכנה: על בני הזוג לנהל את המשא ומתן בגישה פתוחה וכנה, תוך שיתוף מלא במידע הרלוונטי.
  • התמקדות באינטרסים, לא בעמדות: יש להתמקד באינטרסים האמיתיים של כל אחד מבני הזוג, ולא בעמדות נוקשות.
  • חשיבה יצירתית: יש לחשוב באופן יצירתי על פתרונות אשר יענו על האינטרסים של שני בני הזוג.
  • הוגנות ואיזון: יש לשאוף להסכם אשר נתפס כהוגן ומאוזן על ידי שני בני הזוג.
  • הסתייעות במגשר: במקרים של קושי בהגעה להסכמות, ניתן להסתייע במגשר אשר יסייע לבני הזוג לגשר על הפערים ביניהם.

סיכום

הסכם ממון הוא כלי משפטי חשוב ומשמעותי, אשר יכול לסייע לבני זוג להסדיר את יחסיהם הרכושיים באופן ברור, הוגן ומוסכם. עריכת הסכם ממון אינה מעידה על חוסר אמון בין בני הזוג, אלא דווקא על אחריות, בגרות ורצון להתמודד באופן ישיר ופתוח עם סוגיות כלכליות.

הסכם ממון מקצועי ומותאם אישית יכול להבטיח את זכויותיהם של בני הזוג, לצמצם את הסיכויים למחלוקות עתידיות, ולספק להם שקט נפשי וביטחון כלכלי, הן במהלך חיי הנישואין והן במקרה של פירוד. ואולם, על מנת להשיג מטרות אלה, יש לערוך את ההסכם באופן מקצועי ויסודי, תוך הסתייעות באנשי מקצוע מתאימים ותוך התחשבות במכלול ההיבטים הרלוונטיים.

אנו מקווים כי המידע המובא במסמך זה יסייע לכם בהבנת מהותו וחשיבותו של הסכם ממון, ויהווה נקודת פתיחה לדיון מושכל בנושא זה. עם זאת, אנו ממליצים בחום להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני משפחה לצורך עריכת הסכם ממון המותאם לנסיבותיכם הספציפיות.

הסכם ממון להורדה – נוסח הסכם ממון לדוגמא לצפייה:

הסכם להסדרת יחסי ממון בין בני זוג

אשר נערך ונחתם ב_______________, ביום ______ לחודש _________ שנת __________

בין:

____________, נושא/ת תעודת זהות מספר _____________
מרחוב _________________, _____________
(להלן יכונה/תכונה: "בן/בת הזוג הראשון/ה")
מצד אחד;

לבין:

____________, נושא/ת תעודת זהות מספר _____________
מרחוב _________________, _____________
(להלן יכונה/תכונה: "בן/בת הזוג השני/ה")
מצד שני;

(שניהם יחד יכונו להלן: "בני הזוג")

רקע והצהרות:

הואיל ובני הזוג הינם יהודים, אזרחי ותושבי מדינת ישראל, רווקים ופנויים להינשא זה לזה;

והואיל ובני הזוג מתעתדים לבוא בברית הנישואין כדת משה וישראל ביום _________, ומעוניינים לחלוק את חייהם במשק בית משותף;

והואיל ולכל אחד מבני הזוג רכוש ו/או זכויות ו/או התחייבויות שנצברו טרם קשר הנישואין, אשר ברצונם להותיר בבעלותם הבלעדית ושלא לכלול בשיתוף הנכסי שייווצר עקב נישואיהם;

והואיל וברצון בני הזוג להסדיר מראש את מערכת היחסים הממונית ביניהם, ואת אופן ניהול רכושם המשותף והנפרד, הכל בהתאם למפורט בהסכם זה;

לפיכך הוסכם, הוצהר והותנה בין הצדדים כדלקמן:

1. המבוא

1.1 המבוא להסכם זה ונספחיו מהווים חלק בלתי נפרד ממנו ויש לראותם כתנאים מהותיים מתנאיו.

2. הגדרות

בהסכם זה יהיו למונחים הבאים המשמעויות המפורטות לצדם:

2.1 "זכויות" – כל זכות קניינית או חוזית, קיימת או עתידית, לרבות אך לא רק: נכסי דלא-ניידי, מיטלטלין, כספים, פיקדונות, חשבונות בנק, ניירות ערך, קרנות, קופות גמל, חסכונות, ביטוחים, זכויות סוציאליות, זכויות קניין רוחני, מוניטין, פיצויים, תקבולים, הכנסות, ושווי כספי של זכויות אחרות מכל סוג ומין, בין בארץ ובין בחו"ל, לרבות פירותיהן, תחליפיהן והשבחותיהן.

2.2 "חובות" – כל התחייבות או חיוב כספי או אחר, קיים או עתידי, קצוב או בלתי קצוב, לרבות אך לא רק: הלוואות, משכנתאות, ערבויות, חובות לרשויות המס, לספקים, לבנקים, התחייבויות מכוח הסכמים, שטרות, פסקי דין, קנסות, דמי נזק, פיצויים, הוצאות מכל סוג ומין, בין בארץ ובין בחו"ל, לרבות ריביות, הצמדות, קנסות והוצאות נלוות אחרות.

3. הסדרת הרכוש הנפרד

3.1 בן/בת הזוג השני/ה הינו/ה הבעלים הבלעדי/ת הרשום/ה של הנכס הנמצא ברחוב ____________, הידוע כגוש _______, חלקה _______, תת-חלקה _______ (להלן: "הדירה").

3.2 בנוסף, בן/בת הזוג השני/ה הינו/ה הבעלים הבלעדי/ת הרשום/ה של כלי רכב מסוג ________, שנת ייצור _______, מספר רישוי ________ (להלן: "הרכב").

3.3 בני הזוג מצהירים ומסכימים בזאת, כי הזכויות בדירה וברכב המפורטים בסעיפים 3.1 ו-3.2 לעיל, לרבות כל חלק יחסי שישמש בעתיד לרכישת דירה או רכב חלופיים, היו, הינם ויישארו בבעלותו/ה הבלעדית של בן/בת הזוג השני/ה. הצדדים מסכימים במפורש כי הנישואין וחיי השיתוף לא יקנו לבן/בת הזוג הראשון/ה כל זכות, טענה או תביעה בקשר לנכסים אלה, מכל מין וסוג שהוא.

3.4 למען הסר ספק, במקרה של מכירת הדירה ו/או הרכב האמורים, יחולו הוראות סעיף 3.3 גם על התמורה שתתקבל ממכירתם, לרבות אם תופקד בחשבון נפרד על שם בן/בת הזוג השני/ה, וכן על כל נכס שיירכש בתמורה זו.

3.5 בבעלותו/ה הבלעדית של בן/בת הזוג הראשון/ה מצויים המיטלטלין והפריטים המפורטים ברשימה המצורפת כנספח א' להסכם זה (להלן: "המיטלטלין"), והוראות סעיפים 3.3 ו-3.4 יחולו, בהתאמה הנדרשת, גם על המיטלטלין הללו.

3.6 בני הזוג מצהירים ומסכימים בזאת, כי כל הזכויות והחובות הרשומים על שם מי מהם ו/או שהיו בבעלותם לפני הנישואין, לרבות אך לא רק: מיטלטלין, כלי רכב, חשבונות בנק, תוכניות חיסכון, קופות גמל, קרנות השתלמות, פוליסות ביטוח, זכויות פנסיוניות או סוציאליות אחרות, יישארו בבעלותו הבלעדית של אותו בן זוג שעל שמו הם רשומים או שהיה בעליהם החוקי. הנישואין והחיים המשותפים כשלעצמם לא יקנו לבן הזוג האחר כל זכות, דרישה או תביעה לגביהם.

3.7 למניעת ספקות, בני הזוג מסכימים במפורש שמשווי הזכויות והחובות שהיו ברשותם לפני הנישואין לא יבוצע איזון משאבים ביניהם, והם מביעים בזאת את אי-הסכמתם המפורשת להחלת הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973 (להלן: "החוק") ביחס לנכסים אלה, בין אם בעת פקיעת הנישואין ובין בכל מועד אחר.

3.8 על אף האמור לעיל, אם יחליטו בני הזוג ליצור שיתוף בזכויות או בחובות כלשהם מאלה שהוגדרו כנפרדים, יעשו זאת באמצעות רישום משותף או העברה לבעלות משותפת, או בהסכמה כתובה אחרת החתומה על ידי שניהם, המפרטת את אופן חלוקת הבעלות בנכס המסוים.

4. רכוש משותף

4.1 למעט הזכויות והחובות עליהם חלות הוראות הפרק הקודם, כל זכות, נכס ורכוש אשר יירכשו או ייצברו לאחר הנישואין, במהלך החיים המשותפים, ייחשבו כרכוש משותף של בני הזוג, ובמקרה של פירוד יחולקו ביניהם בחלקים שווים, בין אם בעין ובין אם בשווי כספי, אלא אם יסכימו הצדדים אחרת בכתב.

4.2 פוליסות ביטוח חיים שיירכשו על ידי בני הזוג במהלך הנישואין יהיו הדדיות, וכל אחד מבני הזוג יירשם כמוטב ראשון בפוליסה של בן/בת זוגו, אלא אם יסכימו אחרת בכתב.

5. הוראות כלליות

5.1 הסכם זה מבטל ומחליף כל הסכם, התחייבות, הבטחה, מצג או הסכמה קודמים, בין בכתב, בין בעל-פה ובין בהתנהגות, שנעשו, אם נעשו, בין בני הזוג טרם חתימת הסכם זה.

5.2 כל שינוי, תיקון, תוספת או גריעה להסכם זה יעשו בכתב בלבד ובחתימת שני בני הזוג. לא תישמע טענה כי הוסכם על שינוי בהסכם זה בדרך אחרת.

5.3 בני הזוג מתחייבים לפעול בתום לב, בהגינות ובשיתוף פעולה למימוש הוראות הסכם זה.

5.4 בני הזוג מתחייבים לנאמנות הדדית.

6. אישור ההסכם

בני הזוג יפעלו בהקדם, ולפני מועד נישואיהם, לאישור הסכם זה בבית המשפט לענייני משפחה ב____________ בהתאם להוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, ויתייצבו לכל דיון שיקבע לצורך כך.

7. סמכות שיפוט

הסמכות הייחודית והבלעדית לדון ולהכריע בכל מחלוקת או סכסוך הנוגעים להסכם זה, לרבות פרשנותו, הפרתו או אכיפתו, וכן בכל עניין הנובע מחיי הנישואין של בני הזוג, תהא נתונה לבית המשפט לענייני משפחה במקום מגוריהם המשותף האחרון של בני הזוג.

8. הצהרות סיום

8.1 בני הזוג מצהירים כי קראו את הסכם זה בעיון והבינו את תוכנו, משמעותו והשלכותיו המשפטיות.

8.2 בני הזוג מצהירים כי חתמו על הסכם זה מרצונם החופשי והטוב, בדעה צלולה, ללא כל כפייה, איום, לחץ בלתי הוגן או השפעה בלתי הוגנת.

ולראיה באו הצדדים על החתום:


בן/בת הזוג הראשון/ה בן/בת הזוג השני/ה

אישור עורך דין

אני הח"מ, עו"ד , מאשר/ת בזאת כי ביום ____________ הופיעו בפני בני הזוג _________________ ו-, אשר זוהו על ידי באמצעות תעודות זהות מספר ______________ ו-______________ בהתאמה, ולאחר שהסברתי להם את משמעות ההסכם ותוצאותיו האפשריות, חתמו בפני מרצונם החופשי על הסכם זה.


חתימה וחותמת עו"ד

  • מדובר בהסכם לדוגמא, במידה ואתם מעוניינים להתייעץ או להיעזר בשירותיו של עורך דין דיני משפחה המתמחה בעריכת הסכמי ממון מותאמים לכל אדם ואדם – לחצו כאן.

Share:

יש לכם ידיעה מעולם המשפט? מיזוג במשרד? כתבו לנו office@zarubinski.co.il