עו"ד אליעזר פני-גיל ז"ל

לשכת עורכי הדין
לשכת עורכי הדין

מותו הפתאומי של עו"ד אליעזר פני-גיל, משפטן, מגשר ומומחה מוערך בתחום הנזיקין, הותיר את קהילת עורכי הדין בישראל בתחושת אבל כבד. פני-גיל, שהלך לעולמו במהלך חופשה בבולגריה בגיל 70, היה דמות מרכזית בעולם המשפט, אדם ששילב מקצועיות בלתי מתפשרת עם אנושיות נדירה. כמי שכונה בחיבה "לייזי" על ידי מכריו, הוא זכה להערכה רבה לא רק בזכות הישגיו המקצועיים, אלא גם בשל אישיותו החמה והקשובה, שהפכה אותו לאהוב על כל מי שהכיר אותו. הכתבה שלפניכם מבקשת לעמוד על תרומתו הרבה לעולם המשפט, על מורשתו האישית והמקצועית, ועל החלל שהותיר אחריו.

פני-גיל נולד למשפחה ממוצא בולגרי וגדל ביפו, שם התחנך בתיכון עירוני ז' והיה פעיל בתנועת הצופים ובתנועת "נוער לנוער". כבר בצעירותו בלטו תכונותיו החברתיות והמנהיגותיות, שהיוו בסיס לאישיותו כאדם וכמשפטן. לאחר שירותו הצבאי ככתב בגלי צה"ל, הוא המשיך ללימודי משפטים והיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת בר-אילן. עם הסמכתו כעורך דין, החל לבנות קריירה מרשימה שהתמקדה בתחום הנזיקין, הביטוח והגישור, תחומים שבהם הפך לאחת הדמויות המובילות בישראל.

בשנת 1984 הקים פני-גיל את משרד עורכי הדין "אליעזר פני-גיל ושות'", שהפך לאחד המשרדים המובילים בתחומי הנזיקין והביטוח. המשרד, שפעל מתל אביב, התאפיין בגישה מקצועית ויסודית, תוך שימת דגש על מתן מענה אישי ללקוחות. כמגשר, פני-גיל הביא לשולחן יכולת ייחודית לגשר בין צדדים בסכסוכות מורכבים, תוך שימוש בכישוריו האנליטיים ובנועם ההליכות שהיה מזוהה עמו. פעילותו בלשכת עורכי הדין, שבה כיהן כחבר הנהלת מחוז תל אביב והמרכז וכחבר בוועדת האתיקה, שיקפה את מחויבותו לקידום המקצוע ולשמירה על סטנדרטים גבוהים בקרב עורכי הדין בישראל.

מעבר לעבודתו כעורך דין ומגשר, פני-גיל היה גם מחנך ומרצה מוערך. הוא לימד דיני חיובים, נזיקין ומשפט מסחרי במסלול האקדמי של המכללה למינהל, וכן שימש כמרצה ראשי בדיני נזיקין במסגרת הכשרת מתמחים לעריכת דין. כבוחן בבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין, הוא תרם לעיצוב הדור הבא של המשפטנים בישראל. תלמידיו ומכריו זוכרים אותו כאדם שידע להפוך נושאים משפטיים מורכבים לבהירים ונגישים, תוך שמירה על עומק אקדמי ומקצועי.

תרומה אקדמית וספרותית לעולם המשפט

אחת מתרומותיו הבולטות של פני-גיל לעולם המשפט היא עבודתו הספרותית. הוא חיבר מספר ספרים שזכו להכרה רבה בקרב משפטנים, בהם "פיצויים לנפגעי תאונות דרכים", "עוולת הרשלנות", "דיני רשלנות רפואית" ו"דין הלכה למעשה". ספרים אלו, המשלבים ניתוח משפטי מעמיק עם יישום מעשי, הפכו לכלי עבודה חיוניים לעורכי דין העוסקים בתחום הנזיקין. כתיבתו של פני-גיל התאפיינה בבהירות ובדיוק, והיא שיקפה את גישתו המקצועית, שהדגישה את החשיבות של הבנת החוק לצד יישומו בצורה הוגנת וצודקת.

בנוסף לעבודתו האקדמית, פני-גיל היה גם פרשן משפטי מוכר בתקשורת הישראלית. הוא השתתף באופן קבוע כמומחה בתוכניות בגלי צה"ל ובכלי תקשורת נוספים, שם ניתח סוגיות משפטיות מורכבות והנגיש אותם לקהל הרחב. יכולתו להסביר נושאים משפטיים בצורה ברורה ומרתקת הפכה אותו לדמות מוכרת ואהודה גם מחוץ לקהילה המשפטית.

מורשת של אנושיות ומקצועיות

מותו של פני-גיל עורר גל של תגובות מצד עמיתים, תלמידים ומכרים, שהביעו את צערם העמוק על לכתו. לשכת עורכי הדין פרסמה הודעת אבל שבה תואר פני-גיל כ"עמוד תווך בתחום הנזיקין, מגשר בחסד ופעיל בולט בלשכה". בהודעה נכתב כי הוא היה "איש של אמת", שידע לשלב נדיבות, אצילות מקצועית ואנושיות בכל מעשיו. חבריו סיפרו כי פני-גיל היה "מענטש אמיתי", אדם בעל לב זהב שהיה קשוב תמיד לצרכים של הסובבים אותו.

אישיותו של פני-גיל, ששילבה חום אנושי עם מקצועיות בלתי מתפשרת, הותירה חותם עמוק על כל מי שהכיר אותו. הוא היה ידוע בסבלנותו, בנועם הליכותיו וביכולתו לגשר בין עמדות מנוגדות, הן בסכסוכות משפטיים והן ביחסים בין-אישיים. כמגשר, הוא הביא לשולחן גישה ששילבה הקשבה עם ידע משפטי מעמיק, מה שהפך אותו לדמות מרכזית בתחום זה בישראל.

השפעה מתמשכת על קהילת עורכי הדין

מותו של פני-גיל הוא אבדה לא רק למשפחתו הקרובה – אשתו, עו"ד דורית פני-גיל, ושלוש בנותיו – אלא גם לקהילת עורכי הדין ולציבור הרחב בישראל. תרומתו לעולם המשפט, באמצעות עבודתו כעורך דין, מגשר, מרצה וסופר, תמשיך להשפיע על הדורות הבאים של משפטנים. ספריו ימשיכו לשמש כמקור ידע לעורכי דין, תלמידיו יזכרו את תובנותיו, וחבריו ינצרו את זכרו כאדם שהיה גשר בין אנשים ובין עולמות.

בימים אלה, כאשר קהילת עורכי הדין מתאבלת על לכתו, ניכר כי מורשתו של פני-גיל תמשיך לחיות דרך הערכים שהנחיל – מקצועיות, אנושיות ומחויבות לצדק. זכרו של עו"ד אליעזר פני-גיל, אדם שהאיר את סביבתו בחיוכו ובנדיבותו, יהיה ברוך לעד.

שתפו:

כלא מעצר אילוסטרציה

4.5 שנות מאסר לעורכת דין דפנה מושל

בית משפט השלום ברמלה גזר עונש מאסר משמעותי על עו"ד דפנה מושל שהורשעה בגניבת 1.8 מיליון שקלים מלקוחותיה באמצעות מערכת הונאה מתוחכמת עולם עריכת הדין

יש לכם ידיעה מעולם המשפט? מיזוג במשרד? כתבו לנו office@zarubinski.co.il