שוק הנדל"ן הישראלי ממשיך להתפתח, עם פרויקטים חדשים שמשנים את פני הערים ומגדילים את היצע הדיור והתשתיות. השבוע התבשרנו על שלושה מהלכים משמעותיים: היתר לפרויקט פינוי-בינוי ראשון בבאר יעקב, תוכנית חלופית לתמ"א 38 באשדוד שתניב אלפי דירות חדשות, והקמת חוות שרתים מתקדמת בנתניה. שלושת הפרויקטים הללו ממחישים את הדינמיות של ענף הנדל"ן ואת המאמצים להתמודד עם אתגרי הדיור והטכנולוגיה בישראל. על פי הדיווח בגלובס, התפתחויות אלו משקפות מגמות רחבות יותר של התחדשות עירונית וחדשנות, שצפויות להשפיע על השוק בשנים הקרובות.
באר יעקב, עיר שחוותה צמיחה דרמטית בשנים האחרונות, סימנה השבוע אבן דרך היסטורית עם היתר בתנאים לפרויקט פינוי-בינוי ראשון בתולדותיה. העיר, שמספר תושביה זינק מ-30 אלף ב-2021 לכ-37 אלף כיום, מתפתחת בקצב שנתי של 6.7%, ומחירי הדירות בה כבר חצו את רף ה-2.1 מיליון שקל בממוצע. הפרויקט, שמובלות על ידי חברות ענב וקבוצת אלמוג, מתמקד במתחם הרצל וכולל תוכנית כוללת להקמת 1,880 יחידות דיור ב-25 בניינים, לצד שטחי מסחר ומבני ציבור. בשלב הראשון, שמתקדם כעת, ייבנו 282 דירות חדשות בשלושה מגדלים בני 24 קומות, שיחליפו 64 דירות ותיקות. התוכנית משלבת שיטות של בינוי-פינוי ופינוי-בינוי, כאשר חלק מהדיירים יועברו לבניינים חדשים שייבנו על שטחים פנויים במתחם לפני הריסת המבנים הישנים. הבנייה צפויה להתחיל בעוד כשנה, והתכנון מלווה על ידי משרד האדריכלים ברעלי לויצקי כסיף, שמבטיח גישה מקצועית ומקיפה לרישוי ולביצוע.
במקביל, אשדוד עושה צעד משמעותי לקראת התחדשות עירונית עם אישור תוכנית חלופית לתמ"א 38, שפג תוקפה. התוכנית, שהופקדה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה דרום, צפויה לאפשר הקמת כ-7,400 יחידות דיור חדשות ברובעים הוותיקים של העיר (א-י"ג). התוכנית מציעה שלושה מסלולים: הריסה ובנייה מחדש, חיזוק ועיבוי, ומיגון ועיבוי, כאשר המסלול האחרון מאפשר תוספת קומות ואגפים גם למבנים שנבנו לאחר 1980, בתנאי שאין בהם מרחב מוגן דירתי. התוכנית מגבילה את הבנייה לעד שמונה קומות ומבוססת על מנגנון שלביות, שמבטיח התאמה לתשתיות העירוניות. מינהל התכנון מדגיש כי התוכנית מחלקת את העיר לאזורים לפי קטגוריות (רחובות ראשיים, משניים ומוקדים מרכזיים) וקובעת לכל מגרש את מסלול התכנון המתאים, מה שמקל על הוצאת היתרי בנייה ברוב האזורים. התוכנית נועדה לשפר את הבטיחות של מבנים ישנים, להגדיל את היצע הדיור ולשדרג את התשתיות הציבוריות בעיר.
בנתניה, לעומת זאת, מתמקדים בתשתיות טכנולוגיות מתקדמות עם זכייתה של קבוצת אלקטרה במכרז להקמת חוות השרתים "אלפא" תמורת כ-450 מיליון שקל. הפרויקט, שיוקם עבור שותפות של לוינשטיין הנדסה וחברת די.סי צפון, יתפרס על מגרש של 13 אלף מ"ר ויכלול שטח בנוי של כ-19 אלף מ"ר, עם מבנים תת-קרקעיים המיועדים לאחסון שרתים ומותאמים להגנה מפני מתקפות טילים. חוות השרתים תתמוך בטכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית ומחשוב עתיר ביצועים, וצפויה להפוך למרכז חשוב בתחום הדאטה בישראל. הפרויקט יחל בקרוב ויושלם תוך כ-22 חודשים. זכייה זו מצטרפת להצלחות נוספות של אלקטרה, כולל מכרזים להקמת מגדלי אשפוז באסותא אשדוד ובאיכילוב ופרויקט "ורטיקל סיטי" ברמת גן, שממחישים את מעמדה כשחקנית מובילה בענף הבנייה.
התפתחויות אלו ממחישות את המגוון והמורכבות של שוק הנדל"ן הישראלי. בעוד באר יעקב נכנסת לעידן חדש של התחדשות עירונית, אשדוד ממשיכה לשדרג את המרקם הבנוי שלה עם תוכניות מותאמות לצרכים המקומיים, ונתניה מתבססת כמרכז טכנולוגי מתקדם. יחד, פרויקטים אלו תורמים להגדלת היצע הדיור, לשיפור התשתיות ולחיזוק הכלכלה המקומית, תוך התמודדות עם אתגרים כמו צפיפות, בטיחות מבנים וצרכים טכנולוגיים משתנים.